Isfjord Radio fredet

29. okt 2023

Det norske flagget vaiet på Kapp Linné da klima- og miljøminister Espen Barth Eide offisielt fredet Isfjord Radio. «Et unikt fredningsprosjekt», sa ministeren.

Formålet med fredningen er å sikre og bevare Isfjord Radio som et helhetlig kulturmiljø for kommunikasjon-, navigasjon- og værvarslingstjenester på Svalbard, fra det første sjømerket i 1912 til stasjonen ble helautomatisert og fjernstyrt i 1999. Fredningen skal bevare et anlegg som har vært et knutepunkt for kommunikasjon mellom Svalbard og resten av verden, og et støttepunkt som gjorde navigasjon til havs og i lufta tryggere for store deler av Arktis.

Slik begrunner Riksantikvaren fredningen av Isfjord Radio, og riksantikvar Hanna Geiran utdyper:

– Isfjord Radio var et trygt og sentralt støttepunkt i Arktis. Ferdsel i disse områdene var med livet som innsats før sendingene fra Isfjord startet.

Fredningsseremonien ble holdt på Kapp Linné 14. september 2023, dagen etter stasjonens 90-årsdag. Ministeren og riksantikvaren med følge fikk en grundig omvisning på Isfjord Radio, med innføring i telekommunikasjonens historie ved Christian Skottun, Telenor Svalbard, og det innovative energiprosjektet som rulles ut av prosjektleder Mons Ole Sellevold, SNSK.

Barth Eide fremhevet at det er fascinerende å se hvordan dette historiske stedet fortsatt brukes. Både den fine bruken som Basecamp står for som langsiktig leietaker, og hvordan stasjonen opererer viktig eksisterende og fremtidig telekommunikasjon. Dette er i tråd med vern gjennom bruk, vi skal ta vare på historie gjennom aktiv bruk, mener ministeren.

– Det henger veldig høyt å bli fredet. Dette er et veldig unikt fredningsprosjekt. Som klima- og miljøminister er det også gledelig å se hvordan Enova har støttet opp om arbeidet med energitransaksjonen i dette mikrokosmoset som er Isfjord Radio. Der diesel i stadig større grad vil bli erstattet med fornybar energi.

Det er mye kultur, historie og arv, men også framtid som knyttes sammen her ute, avsluttet Espen Barth Eide.

Flagget vaiet ved Isfjord Radio da daværende klima- og miljøminister fredet radiostasjonen.
Foto: Jan Sverre Sivertsen