Isfjord Radio-boken

Fantastisk og innholdsrik historiebok

90 år med unik historie! «Isfjord Radio 1933-2023» er en praktbok med spennende fortellinger fra livet ytterst i vest i Arktis. Rikt illustrert med over 400 bilder.
En flott gave til alle som har besøkt Isfjord Radio.

Bestill bok

For å bestille bok kan du sende en mail til hallo@isfjordradiovenn.no med fornavn og etternavn, antall bøker du ønsker å bestille og adressen det skal sendes til.

Pris kr. 690,– inkl. frakt.

Bestillingen kan betales med VIPPS:
Søk opp VIPPS-kode 830190, eller scann QR-koden:

Du kan også sette inn direkte på kontonr. 1506.92.02893. Husk å oppgi navn og kontaktinfo ved bankinnbetaling.

Utenlandske bestillere vil få utfyllende informasjon om betalingsmulighet når bestilling er mottatt.

Boka sendes når betaling er mottatt.

Pris kr. 690,– inkl. frakt.

Bestillingen kan betales med VIPPS:
Søk opp VIPPS-kode 830190, eller scann QR-koden.

Du kan også sette inn direkte på kontonr. 1506.92.02893. Husk å oppgi navn og kontaktinfo ved bankinnbetaling.

Utenlandske bestillere vil få utfyllende informasjon om betalingsmulighet når bestilling er mottatt.

Boka sendes når betaling er mottatt.

Et fascinerende dypdykk i historien

Hva har skjedd gjennom 90 år ved utposten Isfjord Radio? Innovasjon har alltid vært bærende ved radiostasjonen. Fra den første bygningen ble satt opp langt utenfor sivilisasjonen i 1933, til villmarkshotellet som tilbyr mat i særklasse og topp komfort. Her har mennesker hatt sitt daglige virke, gjerne isolert over lengre perioder. Her har gjester kommet og gått, også de som er kjent som Kongen av Arktis.

Her er det forsket og fangstet. Herfra er det sendt viktige signaler over Nordkalotten, og her er det foretatt metereologiske målinger i storm og stille. På Isfjord Radio er det feiret julaften under nordlys og 17. mai under midnattssol.

Det oppstår fascinerende historie når mennesker lever tett og isolert utenfor allfarvei. Historien fortelles gjennom bokens 400 sider, rikt illustrert med over 400 bilder fra stasjonens opprinnelse og frem til i dag. Selvfølgelig er også den mektige Svalbard-naturen godt avbildet i boken.

«Isfjord Radio 1933-2023» gir et fantastisk innblikk i Isfjord Radios viktige posisjon som fyr, radiostasjon, meteorologisk observasjonspost og nå hotell. Boken beskriver stasjonens bygninger og områdets geologi og natur. Men først og fremst forteller den historien til de utrolig kompetente og allsidige menneskene som har hatt sitt virke her i villmarken, ytterst i Isfjorden. Gjennom mørketid og i nære møter med isbjørn, ti mil utenfor sivilisasjonen – slikt blir det underholdende historier av.
Boken gir også et interessant innblikk i flora, fauna, geologi og klimaendringer ved og rundt radiostasjonen.

Boken er skrevet av professor Jonas Åkerman og medforfatter Cecilie Feen, som har skrevet om anleggets 15 års historie som villmarkshotell.  Tilrettelegging av tekst er gjort av Tor Edvin Dahl. Det historiske verket utgis av Isfjord Radios Venner, i samarbeid med Basecamp Explorer Spitsbergen AS.

Bokanmeldelse

EN PRAKTFULL JUBILEUMSBOK

Isfjord  Radio 90 år

Har du en slektning, en nabo eller en venn som har seilt i nordlige farvann som sjømann, selfanger, fisker, eller vært besetning på fly over Nordpolen?  Nå kan du notere at spørsmålet om en eventuell  gave til vedkommende er løst. Det har utkommet et praktverk av en jubileumsbok om Isfjord Radio på Svalbard.  Selve navnet forbindes av mange med kommunikasjon, opplysning, nyheter og trygghet for alle farende som siden 1933 har vært reisende nord for polarsirkelen, på land, hav eller i lufta.

Historien om utestasjonen Isfjord Radio er fortalt med en historisk grundighet og et intenst godt språk som gjør virksomheten levende for leseren. I tillegg er det et vell av gode bilder som visualiserer fremstillingen.

Det gir seg selv at mesteparten av boka handler om oppbygging og drift av radiostasjonen. Isfjord Radio er nå noe mer enn radiostasjon. Radiostasjonen ble helautomatisert i 1999, og i årene deretter ble stasjonen med store anstrengelser ombygd til hotell! Det er fortalt av Brita Knutsen Dahl. Dette med hotelldrift er det ikke mange som vet, så her har boken en misjon.  Nå fremstår anlegget som et gedigent reisemål i særklasse, midt ute i ødemarken, 90 kilometer fra Longyearbyen. For de reisevante som har «vært overalt» er kanskje Isfjord Radio Adventure Hotel neste reisemål?

Det er selvsagt at å anlegge og drive en radiostasjon/hotell på Kapp Linne’ på Svalbard langt fra bebyggelse er en tøff jobb i det barske polarmiljøet med stormer og mørke i lange perioder.

Kapitlene om radiostasjonen er skrevet av Cecilie Feen og den svenske professor Jonas Åkerman. Den sistnevnte har i løpet av de siste femti år foretatt 100 forskningsreiser til Kapp Linne’.  Han har derfor inngående kjennskap alle sider ved naturen i området.  Han beskriver geologi, flora og fauna, værlag og klima meget nøye. Svalbard har også en historie. Under siste verdenskrig var Svalbard i sentrum for stormaktenes interesse, siden disse øyene var utgangspunkt for kontroll over Nordishavet.

I det hele virker bokverket ISFJORD RADIO 1933 2023 solid gjennom-arbeidet både redaksjonelt, språklig og utstyrsmessig. Særlig er bilde- materialet imponerende. Det er derfor en vakker og innholdsrik bok som det må være en glede å eie. Boken øker kjennskapet til en utpost i Norge som er lite kjent.

Utgivelsen er et stort løft for et lite forlag. Z-forlag har all ære av et vellykket prosjekt.

Terningkast seks!

Arne Bergersen

Jonas Åkermaner, hovedforfatter av Isfjord Radio 90 år. Foto: Ann Åkerman